www.prosolve.nl
proSolve Adviesgroep  
  Wij doen nét dat stapje extra
Home | Contact
 
  Hypotheken

 
 
 
 
  Verzekeren
  Geldzaken
  proSolve

Wil ik aflossen? En hoe los ik af?

Je kunt een hypotheek afsluiten waarbij je iedere maand aflost. Maar er zijn ook hypotheken waarbij je niet hoeft af te lossen, of maar een deel hoeft af te lossen. Er zijn drie mogelijkheden. Je kunt:

  • Maandelijks aflossen
  • Geld opzij zetten om later te kunnen aflossen
  • Niet aflossen
Klik op de aflosvormen om de voor- en nadelen te lezen. Vaak is het ook mogelijk om een combinatie te kiezen. Bijvoorbeeld door een deel van je hypotheek niet af te lossen en voor een ander deel geld opzij te zetten.

Tip: Wanneer je wilt weten welke manier van aflossen bij jou past, denk dan na over de volgende vragen:

  • Hoe ziet mijn inkomen eruit over 10 jaar? En over 20 jaar? Als je inkomen in de toekomst zal dalen (bijvoorbeeld omdat je minder wilt gaan werken of met pensioen gaat), is het verstandig nu al af te lossen of relatief veel geld opzij te zetten voor de aflossing. Zo voorkom je dat je aan het einde van de looptijd de hypotheek niet kunt aflossen.
  • Hoeveel risico wil ik nemen? Hoe zeker wil ik zijn dat ik over 30 jaar kan aflossen?

Wanneer je het antwoord op deze vragen weet kan de adviseur je gerichter helpen welke type hypotheek het beste bij je past.

Wat zijn de voor- en nadelen van maandelijks aflossen?

Je kunt kiezen voor een hypotheek waarbij je iedere maand aflost. Je betaalt dan iedere maand naast de rente ook geld om een deel van de schuld af te lossen.

Nadelen
- Je hebt minder geld te besteden dan wanneer je niet aflost.
- Omdat je iedere maand aflost wordt je lening lager. Je betaalt daarom ook steeds minder rente. Je kunt dus ook steeds minder rente aftrekken bij de belastingaangifte. Je voordeel bij de belasting wordt dus steeds minder.

Voordelen
- Het bedrag dat je geleend hebt wordt iedere maand lager. Je betaalt dus steeds minder rente.
- Je hebt de zekerheid dat je schuld steeds lager wordt.
- Je bouwt vermogen op. Een deel van het huis is echt van jou. De waarde van je woning minus de nog openstaande schuld is je vermogen. Hoe langer je in je huis woont hoe meer je hebt afgelost en hoe groter je vermogen wordt.

Hypotheekvormen waarbij je maandelijks aflost:
- Lineaire hypotheek
- Annuďteitenhypotheek

 

Wat zijn de voor- en nadelen van geld opzij zetten om later te kunnen aflossen?

Je kunt ook kiezen voor een hypotheek waarbij je iedere maand geld opzij zet om later te kunnen aflossen. Met het geld dat je opzij zet kun je gaan sparen (als je kiest voor bijvoorbeeld een spaarhypotheek) of beleggen (als je kiest voor bijvoorbeeld een beleggingshypotheek.) Het geld staat dan wel vast voor de aflossing, je kunt er tussendoor niet meer bij.

Nadelen
1. Omdat je geld opzij zet voor de aflossing heb je minder geld om andere dingen te kopen
2. Wanneer je het geld dat je opzij zet gaat beleggen loop je risico. Met beleggingen weet je namelijk nooit zeker hoeveel geld je hebt aan het eind van de looptijd. Dat hangt af van het resultaat van de beleggingen. Hiermee loop je dus het risico dat je aan het einde van de looptijd niet genoeg geld hebt om de hypotheek af te lossen. Het kan ook zijn dat het met de beleggingen goed gaat en je meer geld overhoud dan nodig is voor de aflossing. Dan heb je winst.
3. Vaak zijn er kosten verbonden aan de hypotheekvormen waarbij je geld opzij zet.

Belangrijk: Lees altijd de Financiële Bijsluiter wanneer je erover denkt een hypotheek af te sluiten waarbij je geld opzij zet voor de aflossing. Dit is een overzicht van de risico’s en kosten van een hypotheek. Vergelijk verschillende financiële bijsluiters om te kijken welke hypotheek het meeste kost en welke het meeste oplevert.

Voordelen
1. Geld opzij zetten voor de aflossing levert voordeel op bij de belasting. Je schuld wordt niet kleiner. Je mag dus ieder jaar hetzelfde bedrag van de belasting aftrekken.
2. Je bouwt vermogen op voor het moment dat je je huis verkoopt. Hoe langer je in je huis woont hoe meer geld je opzij hebt gezet voor de aflossing en hoe groter je vermogen wordt.

Hypotheekvormen waarbij je geld opzij zet voor de aflossing
Spaarhypotheek
Beleggingshypotheek
Traditionele levenhypotheek
Hybride- /spaarbeleggingshypotheek

Wat zijn de voor- en nadelen van niet aflossen?

Je kunt ook een hypotheek afsluiten waarbij je niet aflost. Je betaalt dan iedere maand alleen rente. Geen aflossing of premie. Dit heet een aflossingsvrije hypotheek. Je kunt niet altijd je hele hypotheek aflossingsvrij laten. Vaak kun je maximaal 75 procent van de executiewaarde van het huis lenen.

Voorbeeld
Je wilt een huis kopen dat te koop staat voor € 200.000,-. Je kunt een aflossingsvrije hypotheek krijgen voor € 150.000,-. De rest van het bedrag moet je zelf betalen. Of je sluit voor dat bedrag een andere hypotheek af. Deze hypotheek moet dan wel een hypotheek zijn waarbij je aflost.

Voordeel
Je maandlasten zijn lager dan wanneer je aflost.

Nadeel
Je bouwt geen vermogen op. Als je je huis verkoopt, moet je eerst je hele hypotheek aflossen. Want je had nog niets afgelost. Als je huis intussen meer waard is geworden, dan is de overwaarde voor jou. Maar wat gebeurt er als je huis minder waard is geworden? Dan blijf je zitten met een restschuld.

Hypotheekvormen waarbij je niet aflost
Aflossingsvrije hypotheek
Krediethypotheek (hierbij hoef je niet af te lossen, maar het kan wel)

 


(12720)

Home | Contact | Dienstenwijzer | Dienstverleningsdocument | Algemene voorwaarden | Disclaimer